Leiderschaps- en sturingsvraagstukken

Wij zien leiderschap als de hefboom voor succes in organisaties. Maar de interne en externe omgeving van organisaties wordt steeds complexer en ‘trends’ in leiderschap volgen elkaar snel op. In deze context vragen onze opdrachtgevers ons hoe zij het leiderschap en de sturing van de organisatie effectiever kunnen inrichten.

Kijk naar jezelf
Leiderschap is niet alleen een kwestie van kennis en vaardigheden maar ook van het effectief inzetten van de eigen talenten, drijfveren en gedragsstijl. Dat vraagt om:

Gefocuste aandacht voor jezelf, je medewerkers en je omgeving
Zelfkennis: weten wat je in huis hebt en wat niet
Zelfbewustzijn; beseffen wat het effect van je handelen is op anderen en/of de situatie
Zelfsturing; bewuste keuzes maken en daar naar handelen.

Drie aspecten van leiderschap
Leiderschap vergt ook het evenwichtig en op het juiste moment toepassen van drie aspecten:

 1. Inspireren; richting-, zin- en betekenisgeving (het “verhaal”) maar ook het zoeken van verbinding met de drijfveren van mensen en deze verbinden aan de ambities, doelen en resultaten van de organisatie
 2. Leidinggeven; een actieve manier om gedrag van mensen te sturen en te beïnvloeden. Dit gebeurt o.a. door het hanteren van leefregels, voorschriften en professionele protocollen, maar ook door het geven van feedback
 3. Managen; het proces zodanig beheersen dat resultaten worden gerealiseerd door inspanningen van anderen en het hanteren van de 4 managementvragen:
  – Hebben we bepaald wat, door wie, wanneer, op welke wijze, met welke middelen gedaan moet worden?
  – Is dat nu nog steeds bekend?
  – Wordt er wel gewerkt met wat we bepaald hebben?
  – Werkt het?

Meer weten?
Benieuwd hoe Collegamento u kan ondersteunen bij vraagstukken met betrekking tot leiderschap en sturing? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.