#
Van papier naar praktijk

Van papier naar praktijk

Samen maken we jouw plan werkelijkheid


Op papier zetten wat je als organisatie wilt, kost veel tijd. Bijvoorbeeld bij een organisatieverandering, reorganisatie of herindeling. Als alles in een plan staat en het moment daar is, zet je de knop om en dan begint het eigenlijk pas. Dan komt de grootste uitdaging, namelijk het plan werkend maken in de praktijk. Je krijgt dan te maken met de ‘hardnekkige’ kant van de organisatie: de onderstroom. Het goede nieuws: weerstand hoort erbij. Als je dat incalculeert en er goed mee om weet te gaan, is dat juist in je voordeel. Dan loop je het slimste pad om te zorgen dat wat je bedacht hebt en op papier hebt staan, werkelijkheid wordt. Hoe?
Daarbij helpen we je, met bijzonder veel ontwikkel- en veranderkundige expertise.  

photo
Van papier naar praktijk

Afhechting

Het lijkt logisch, maar het is belangrijk dat iedereen op de hoogte is van de veranderingen en vooral ook weet ‘waarom’. Vaak zijn de plannen in de hogere lagen al jaren bekend, maar is die periode voor medewerkers een stuk korter. Zij hebben tijd nodig om het oude los te laten. Iets wat oud en bekend is, wordt ‘afgepakt’ en daar komt iets nieuws voor terug. Dat vraagt tijd. Geef ruimte voor teleurstelling, verdriet en reflectie. Als collega’s het oude hebben losgelaten en bekend zijn met het nieuwe, kunnen ze opnieuw verbinding maken. Dit valt of staat met goed leiderschap.
 

Weerstand omarmen

Vroeg of laat loop je ertegenaan: weerstand. Is dat erg? Nee, integendeel. Het is nodig. In deze fase komen zaken boven tafel die anders daaronder zouden blijven liggen. Dit is het moment om deze vaak belemmerende patronen beet te pakken. Als je hier op een goede manier mee omgaat, kun je daarna sneller ontwikkelen en doorpakken. Zodat je terecht komt in de nieuwe, gewenste situatie. Ook hierbij weten onze adviseurs echt het verschil te maken.

 

Ontwikkelen en borgen

Daarna kun je gaan trainen, ontwikkelen en borgen. Aan de slag met nieuwe vaardigheden en werkwijzen. Totdat het nieuwe gedrag is ingesleten, er intrinsieke motivatie is en er nieuwe routines zijn ontstaan. Houd er rekening mee dat je dan minimaal 1,5 jaar verder bent. Bij sommige, complexere trajecten duurt dit zelfs 3 tot 5 jaar. Daarom is het zo belangrijk dat je een verandertraject gedegen en met aandacht aangaat. 
 
Wat wij ook doen:
•    Zijn de visie en strategie nog niet helder genoeg? Dan zetten we eerst een stapje terug, om daarna sneller vooruit te kunnen.
Ook in het ontwikkelen van visie en strategie kunnen wij van toegevoegde waarde zijn. 
•    Is hierbij coaching nodig, van teams of individuen? Ook in het ontwikkelen van organisaties coachen wij graag. 
image

TERUGBELVERZOEK

Of ga naar contactformulier
photo
WIL JE ADVIES?

Kom vrijblijvend in contact met een van onze adviseurs!

`