#
photo

Gemeente Veldhoven haalt waardevolle inzichten uit cultuurscan

Wat hebben mensen uit jouw organisatie in hun mars? Wat zijn de gedragsstijlen, drijfveren en talenten? Welke dynamiek geeft dat binnen een team? En welke cultuur overheerst er? Door dit gehele plaatje eens goed te bekijken, haal je het beste uit mensen en kun je op basis van een goed fundament keuzes maken voor de toekomst. Maar ook de juiste medewerkers werven en behouden, wat met de huidige krappe arbeidsmarkt enorm van belang is. En dat is precies waar gemeente Veldhoven naar opzoek was. Hiervoor hebben ze gebruikgemaakt van de potentieelanalyse DISCOVER én een aanvullende, waardevolle cultuurscan.
Collegamento-adviseurs Frank en Loris vertellen er meer over. 


Potentieelanalyse DISCOVER is de manier om in te zetten op individuele of collectieve ontwikkeling.
Om de ontwikkeling van de organisatie, teams en personen te stimuleren, heeft gemeente Veldhoven DISCOVER geïntegreerd in hun werkwijze. Hiervoor hebben ze zelfs eigen mensen opgeleid die de testen kunnen afnemen en analyseren. Meer over DISCOVER lees je hier.

Naast de ontwikkeling van teams en individuen, wilde gemeente Veldhoven ook aan de slag met de organisatiecultuur. Loris legt uit waarom: “In deze tijden van een krappe arbeidsmarkt en een geduchte war on talent is het belangrijk om te weten welke talenten je zoekt en graag in huis wilt houden, en hoe zij passen in de organisatiecultuur. En daar wisten we gemeente Veldhoven positief te verrassen: want met de DISCOVER analyse heb je ook meteen alle data voor een complete cultuurscan in huis. Hiervoor hoefden ze dus geen extra partij aan te haken of een extra scan te laten uitvoeren. Collegamento kan dit soort cultuurontwikkelingstrajecten van begin tot eind begeleiden.”

Waardevolle inzichten 
Met de testen die medewerkers van gemeente Veldhoven al hadden ingevuld vanuit DISCOVER, konden Frank en Loris de dominant aanwezige gedragsstijlen, drijfveren en talenten naar boven halen. Oftewel: hoe gaat men met elkaar om, waar zit de energie van de mensen en met welk talent wordt er naar de wereld gekeken en komt men tot beslissingen. Dát is de organisatiecultuur. En wat bleek? De gemeente ambieerde om zich te ontwikkelen naar een integrale cultuur meer gericht op afmaken, vasthouden en borgen. “Met dit inzicht weet je waar de potentie zit (en waar niet) én wat je moet doen om tot de gewenste cultuur te komen”, vertelt Loris. “Ook ziet een organisatie meteen waar ‘nieuwe cultuurdragers’ en waar ‘huidige cultuurdragers’ zitten. Op die manier kun je in werkgroepen medewerkers bij elkaar zetten die passen bij de nieuwe cultuur.” 
Maar dan ben je er nog niet. “Je moet er meer voor doen om die cultuurpotentie naar boven te laten komen. Denk aan hoe je een opdracht verleent, hoe medewerkers daarmee mogen werken, hoe dat gefaciliteerd wordt en hoe leidinggevenden daarmee omgaan”, aldus Frank. Loris vult aan: “Je ziet dat het MT vaak veel invloed heeft op de cultuur. Deze cultuurscan geeft dus ook inzicht in wat je staat te doen als het gaat om leiderschap.”

De kracht van deze cultuurscan
Frank en Loris hebben de cultuurscan voor gemeente Veldhoven uitgevoerd. Doordat de gemeente medewerkers heeft opgeleid om met DISCOVER te werken, kunnen ze hier in de toekomst zelf mee aan de slag. Frank: “Elke keer als medewerkers de test invullen, landt dat in de database én in het template van de cultuurscan. Zo kan gemeente Veldhoven continu zien hoe de cultuur zich ontwikkelt en of er iets verandert. Dat is de kracht van deze cultuurscan: het is op basis van een objectieve meting in plaats van subjectief en dat maakt het pakbaar.” Loris: “Bovendien is de cultuurscan te verbinden met de individuele ontwikkeling van medewerkers. Daarnaast zie je welke mensen je zou moeten aannemen omdat zij goed zouden landen in de cultuur. Maar ook wat er nodig is in een team om meer aan te sluiten bij de dynamiek van de gewenste cultuur.”
Het proces cultuurontwikkeling is nog volop bezig bij gemeente Veldhoven. De gemeente is nu al zeer te spreken over de cultuurscan en de verkregen inzichten. Het helpt de organisatie om zich voor te bereiden op de toekomst, de juiste mensen te werven en teams optimaal in te richten. 

Ook aan de slag met cultuurontwikkeling?
Met deze cultuurscan zie je welke huidige organisatiecultuur er in een organisatie is, waar potentieel zit en waar niet.
Zo kun je gericht aan de slag met cultuurontwikkeling en mensen werven én behouden die perfect bij jouw organisatie en doelen passen.

Wil je een keer sparren over wat deze scan voor jouw organisatie zou kunnen betekenen?
Neem dan contact op met Collegamento-adviseur Loris @ lc@collegamento.nl | 06-15640601).
 

Terug naar overzicht
image

TERUGBELVERZOEK

Of ga naar contactformulier
photo
WIL JE ADVIES?

Kom vrijblijvend in contact met een van onze adviseurs!